Lentekriebels: Ontwerp een Kattentuin!

Hoera het is lente! En niet alleen wij mensen hebben lentekriebels, ook onze katten! Dus lekker naar buiten en breng uw tuin tot leven zodat u er binnenkort samen met uw kat van kunt genieten. 

Een kattentuin is een tuin waarin uw kat heerlijk kan relaxen, krabben, klauteren, drinken, zonnen en zich vooral veilig voelt. Met veel verschillende geuren, kleuren en bezienswaardigheden die de zintuigen van uw kat stimuleren en zorgen voor een belangrijke mentale workout.

Natuurlijk is het ook belangrijk om te kijken naar wat uw eigen tuinwensen zijn. Maar vaak zijn deze twee goed te combineren. Zo kunt u overwegen om bijvoorbeeld een hoek in uw tuin in te richten voor uw kat. Met verschillende 'katvriendelijke' planten, een stukje gras wat zorgt voor een heerlijk zacht bed, struiken voor schaduwrijke plaatsen en een boom als outdoor-krabpaal. 


Waar kunt u aan denken bij het inrichten van een kat-vriendelijke-tuin?

 • Een klein stukje gras is altijd welkom

  Een klein stukje gras is altijd welkom

 • Planten om veilig aan te kunnen knabbelen

  Planten om veilig aan te kunnen knabbelen

 • Schaduwrijke plekken tegen de zomer-zon

  Schaduwrijke plekken tegen de zomer-zon

 • Voldoende water en drink-plaatsen

  Voldoende water en drink-plaatsen

 • Met beestjes (vlinders, bijen) om te bestuderen

  Met beestjes (vlinders, bijen) om te bestuderen

 • Wat aarde of zand om in te rollen en ravotten

  Wat aarde of zand om in te rollen en ravotten

 • Zonnige plekken om in te slapen

  Zonnige plekken om in te slapen

 • Veilige tuin met gebieden om te verkennen

  Veilige tuin met gebieden om te verkennen

 • Hoge plekken om op de uitkijk te staan

  Hoge plekken om op de uitkijk te staan

 • Natuurlijke krabpalen

  Natuurlijke krabpalen

 • 1

Veilige tuin: Grote open plekken vermijden

Katten zijn over het algemeen voorzichtige dieren en wanneer ze dwalen, patrouilleren en onderzoeken hebben ze de neiging wijd open plekken te vermijden. Ze gebruiken veelal bos, heggen en tuinen om gebieden te doorkruisen. Dit is vaak niet de snelste route, maar zij ervaren het wel als veilig. Dus grote gemaaide grasvelden, betegelde tuinen of open betonnen werven zullen sneller worden vermeden. Denk hier aan bij het creëren van een kat-vriendelijke-tuin. U kunt bijvoorbeeld het tuinperceel opbreken in kleinere gebieden met sluiproutes en veilige plaatsen zodat u uw kat aanmoedigt om de tuin optimaal te gebruiken.

Heggen, struiken, trellis, stenen muren, {bloem}potten en bomen zijn allemaal voorbeelden om open ruimtes te doorbreken. Een plek waar een kat zich vaak kwetsbaar voelt en welke vaak vergeten wordt is bij de ingang van de tuin, vaak een kattenluik. Katten onderzoeken graag hun buitengebied op mogelijke bedreigingen alvorens ze naar buiten stappen. Een manier om katten te helpen is om ervoor te zorgen dat er direct naast de uitgang van het huis gebieden met afzondering zijn. Dit zodat de kat in een afgelegen gebied kan blijven terwijl hij de omgeving scant en beoordeeld voordat hij de tuin in stapt. Bijvoorbeeld potplanten met veel of grote bladeren zijn hier ideaal voor.

Vermijd chemicaliën

Als u een veilige en kat-vriendelijke tuin wilt maken is het verstandig om gevaarlijke chemicaliën te vermijden in de tuin. Een van de meest voorkomende gevaarlijke chemicaliën die buiten worden gebruikt zijn onkruidverdelgers, bepaalde soorten kunstmest en slakkenverdelgers. Vooral onkruidverdelgers zijn helaas een toenemende bron van vergiftiging. Ze hebben vaak een zoute smaak die onze katten aantrekkelijk kunnen vinden. Toch graag een middel tegen onkruid? U kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor natuurlijke onkruidverdelgers. Er zijn er tegenwoordig genoeg om uit te kiezen!

Een klein stukje gras is altijd welkom 

Het stukje gras hoeft niet erg groot te zijn om een kat gelukkig te maken. Zelfs op een balkon kan een stukje grasmat zorgen voor veel relaxplezier! Of denk bijvoorbeeld aan een stukje grasmat in een border. De meest creatieve gras-voorziening die ik ben tegen gekomen is het laten groeien van een grasmat op een grote rieten mand, wat het een soort natuurhuisje maakte voor de honden & katten om droog in te liggen en waarbij de katten heerlijk in de zon op het dak - in het gras - konden liggen. Geweldig! :)

Zonnige en schaduwrijke plekken om te relaxen

Katten houden ervan om te relaxen in de zon als het koel is en in de schaduw als het warm is. Zorg dus voor voldoende schaduwrijke plekken, zoals bijvoorbeeld koele struik om onder te slapen, en plaats bijvoorbeeld een bankje of een katplatform op een plek waar de zon schijnt. 

Voldoende water en drink-plaatsen

Een fontein, druppelende kraan, vijver of water in potten - het wordt gewaardeerd door sommige katten en genegeerd door anderen. Net als bij de krabpalen is het zo dat elke kat de voorkeur geeft aan iets anders. Door op verschillende plekken water aan te bieden in uw tuin kunt u kijken wat voor uw kat werkt. Zeker naarmate het warmer zal gaan worden richting de zomer is het fijn om te weten wat u het beste kunt wegzetten voor uw kat.

Met beestjes (vlinders, bijen) om te bestuderen

Kevers, wormen, vlinders, muizen, bijen, wespen, vliegen, muggen en vogels. Allen zorgen ze voor stimulans van de zintuigen van uw kat en daarmee voor een belangrijke mentale workout. Mijn katten kunnen uren staren naar de duiven die een nestje bouwen in de boom bij de buren. Ook de ophef die de meeuwen maken over de broodkruimels zorgt voor een mooie theatervoorstelling en na regen zijn vooral de regenwormen topic of attention! Met een biodiverse tuin kunt u ervoor zorgen dat er veel verschillende beestjes voorkomen waar u uw kat ook erg gelukkig mee kunt maken. En met het creëren van biodiversiteit in uw tuin ziet uw tuin er niet alleen gezellig uit maar helpt u ook mee aan een beter ecosysteem.

Wat aarde of zand om in te rollen en ravotten 

Een warme lentedag is perfect om in de koele aarde, zand of vuil te rollen. Ook onder een struik zorgt het direct voor een aangename schaduwplek. Sommige katten vinden het ook fijn om in de aarde te graven {of hun behoefte te doen}. Wil je dit voorkomen? Plant dan op open stukken aarde bodembedekkers. Zeker vetmuur {Sagina subulata} is een soort zacht tapijt waar uw kat heerlijk op kan liggen en doordat de bodem bedekt is gebruikt uw kat deze niet als kattenbak of om te graven. En doordat tussen bodembedekkers allerlei beestjes leven, is het ook nog een prachtig jachtgebied voor uw kat!

Gelegenheid tot verkenning en hoge plekken om op de uitkijk te staan

Katten houden ervan om te verkennen! Het vormt een groot onderdeel van het onderzoeken en onderhouden van een territorium. Vergeet zeker niet dat katten graag driedimensionaal gebruik maken van hun ruimte. Trellis, bomen, pergola's, muren en schuttingen bieden allemaal ruimte om te klimmen, te verkennen en te ontspannen. Door planken te monteren kunt u speciale kleine katplatforms maken in uw tuin. Als uw kat enkel in de tuin mag, bijvoorbeeld met een afrastering, is het natuurlijk wel belangrijk om na te gaan of de hoogtes de veiligheid van de omheining niet in gevaar brengen. Zo hadden wij voorheen een 'houdini'-kater die via de trellis 'mission impossible' streken uithaalde en daarna aan de andere kant van de poort ging staan krabben om terug binnen te mogen. Maffe rooie was het! :)

Katten vinden het verder prachtig om op ontdekking te gaan in de tuin onder de banken en tussen de potten. Vaak is het ook een succesvolle verkenning, want zeker in een biodiverse tuin zitten er muisjes en wormen op deze plekken. Gelukkig heb ik zelf geen ervaren jagers en vangen ze zelden iets, maar de jacht zorgt wel weer voor een belangrijke mentale workout.

Natuurlijke krabpalen 

Hoeveel krabpalen we ook hebben staan, de boom in onze tuin blijft toch de favoriet bij al onze katten! Een outdoor-krabpaal is een accessoire wat zeker niet mag ontbreken in dit overzicht. Geen plek in de tuin voor een boom? Een krabplaat is gemakkelijk te monteren tegen een schutting of muur. Wel een boom maar wilt u deze beschermen tegen de scherpe nagels van uw kat? {bijvoorbeeld bij jonge bomen} Dan kunt u deze omhullen met een beschermende afdekking. Zorg dan wel dat u een alternatieve krabplek aanbiedt. Want als uw kat zijn nagels kan krabben, dan blijft uw bank gespaard. ;)

Elke kat is anders. Dit is ook het geval bij krabpalen en krabplekken. Door verschillende plekken aan te bieden kunt u kijken wat voor uw kat werkt. Zo rent een van onze katten altijd snel naar binnen om te krabbelen aan de Olifantenpoot {beaucarnea} plant en de ander krabt graag aan de trellis bij de poort.

Planten om veilig aan te kunnen knabbelen

Kies planten zorgvuldig! In een kat-vriendelijke-tuin is het natuurlijk belangrijk om schadelijke planten voor katten te vermijden. Een volledige lijst met planten die giftig zijn voor katten is te vinden op de iCatCare-website. Mijn eigen katten zijn niet echt geïnteresseerd in het eten van planten in de tuin. De graslelie {Chlorophytum comosum} binnen is veel interessanter en lekkerder. Toch zorg ik dat er geen giftige planten in mijn tuin staan om zeker te zijn dat de tuin veilig is. {ook voor de honden natuurlijk!} Sommige katten hebben niet zozeer honger, maar kunnen gewoon uit nieuwsgierigheid of verveling aan een plant knabbelen.

De planten waar katten van houden en niet houden zijn op vele internetsites te lezen. Wat ik wil doen is iets dieper op het onderwerp ingaan. Zo zal ik binnenkort een lijst toevoegen met planten en per genoemde plant wat meer achtergrond toegevoegen met onder andere de daarbij behorende onderzoeken.

- Meer informatie per plant/kruid volgt!


Zo, dit waren mijn tips voor een de inrichting van een kattenparadijsje in de tuin. Ik ben heel benieuwd of jullie nog goede tips hebben! Zo ja, stuur ze gerust door.


Benieuwd waarom katten extra gevoelig zijn voor giftige planten?              https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0018046

Bronnen;
1. Responsiveness of cats to silver vine
2. Responsiveness of cats to valerian
3. Responsiveness of cats to catnip

Meer informatieve links;
http://www.uvm.edu/pss/ppp/articles/catgardn.old.html
http://emmitsburg.net/gardens/articles/frederick/2006/cats.htm
https://icatcare.org/advice/poisonous-plants
https://www.catsofaustralia.com/cat-enclosures.htm
https://www.aspca.org/pet-care/animal-poison-control/toxic-and-non-toxic-plants