Kind en hond, veilig en gelukkig samen

Blog 04 juli 2018  | All About Pet Food: Marieke Brouwers

Wist u dat er per jaar 75.000 kinderen gebeten worden door een hond? En wist u dat de eigenaar er vaak bovenop staat te kijken en het voorkomen had kunnen worden.

Kinderen zijn vaak dol op honden. En veel honden kunnen ook goed met kinderen overweg. Maar toch vinden er ieder jaar flink wat hond-kind-bijtincidenten plaats. En in de meeste gevallen gaat het om een reactie van de hond op iets wat het kind deed. Daarom is het zó belangrijk dat kinderen leren hoe ze veilig met honden om kunnen gaan en voor de ouders hoe ze incidenten kunnen voorkomen en kinderen hierbij kunnen ondersteunen. Als leergierige hondenliefhebber vind ik het belangrijk om een goede basiskennis te bezitten over de vele miscommunicaties en risicosituaties om hier rekening mee te kunnen houden in advies en bij ondersteuning van hondeneigenaren.

Op zondag 06 mei stond er dan ook een lezing Kind & Hond op de planning. Deze werd verzorgd door Lendy Jacobs van By Fonzie. Lendy is al een bekende door haar geweldige hersenwerk, waarbij ze vanuit rust de samenwerking tussen hond en eigenaar stimuleert. Naast honden komt ze ook door haar werk dagelijks in contact met kinderen en is ze zich gaan verdiepen in de kind-hond relatie om zo een bijdrage te kunnen leveren aan een fijne gezinssituatie en een gelukkig en veilig samen zijn. Daarnaast kreeg ik ook de unieke kans om een dagje mee te kijken tijdens de kindercursus op zondag 17 mei. Een dag waarbij kinderen spelenderwijs leren hoe ze zelfstandig veilige keuzes kunnen maken wanneer ze zich in een situatie bevinden die niet prettig aanvoelt. Een kans om niet te laten schieten dus!

Lezing Kind en Hond
Tijdens de informatieve lezing voor (toekomstige)(groot-)ouders en geïnteresseerden kwamen de 5 meest voorkomende motivaties ter sprake waarbij het mogelijk kan misgaan tussen hond en kind. Verder werden eigen uitdagingen besproken en herkenningspunten aangestipt om in de toekomst risicosituaties beter te kunnen herkennen en te voorkomen. Een mooi gebaar was dat de volledige opbrengst van de lezing aan Toverdruppels werd gedoneerd. 

Ook interesse in ondersteuning of cursus?

Meer informatie over de mogelijke lezingen en cursusdagen kind-hond is te vinden op de website van Lendy Jacobs: By Fonzie.


Kindercursus: Onze hond, mijn beste vriend

Met toneelstukjes, pluche honden, filmpjes, petten, sticker spellen en vooral veel plezier heeft juf Lendy de klas met kinderen duidelijk kunnen uitleggen wanneer een hondje iets leuk of juist niet zo prettig vindt en wat de kinderen in deze situaties kunnen doen. Van kamer opruimen, emmertje dat over loopt tot slapende honden wel of niet wakker maken… het kwam allemaal aan bod. En de favoriet? Daar waren ze het allemaal over eens: het spel met de grote ‘Ja’, ‘Nee’ en ‘Misschien’ stickers op de vloer!

Een geweldig initiatief om kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met hondengedrag