Marieke Brouwers

Ik vind mijn uitdaging in het ondersteunen en begeleiden van zowel mens als dier bij het vinden van de juiste balans tussen voeding, beweging en gedrag. Wat een kick om met zoiets 'simpels' als voeding, goede zorg en suppletie zoveel te kunnen bereiken!

Kort maar krachtig
Samen met mijn vriend Maikel heb ik een huisje vol beestjes: Zitka (duitse herder teef van 2010), Zior (oudduitse herder reu van 2014) en de broertjes Zaro & Zeus (engelse kortharen van 2012). Werk ik part-time op een IT afdeling als coördinator en vind je mij vaak in de tuin of buiten in de natuur met mijn neus tussen de plantjes.

Begin van een passie
Liefde voor dieren heb ik eigenlijk al mijn hele leven gehad. Maar mijn echte passie ontstond toen ik in 2010 mijn eerste eigen hond kreeg. Zitka, een duitse herder teef die als pup al flink wat 'brookfok' achtergrond in haar rugzakje mee droeg. En dat hebben we geweten: ze vertoonde agressief gedrag naar andere honden maar was verder bang voor, nou ja bijna alles. Een lastige combinatie!

Door Zitka ben ik begonnen met mij te verdiepen in hondengedrag en zijn we samen gestart met helpen op een hondenschool, waar na een paar jaar bleek dat Zitka een echte 'trainhond' potentie had. Vanaf dat moment kwamen dan ook de opvanghonden mee naar huis, elk met hun eigen rugzakje en leermomenten. Hoe meer ik leerde hoe interessanter ik het begon te vinden. En een aantal jaren later kwam kleine Zior (inmiddels een flink Shetland-pony-formaat) ons gezin aanvullen, om alle opgedane ervaring toe te kunnen passen.

Van training naar voeding
In 2015 kreeg Zitka steeds meer last van ademhalingsklachten. Trainen werd steeds lastiger en ze ging heel snel achteruit qua gezondheid. Na meerdere foto's bij de dierenarts kregen we een doorverwijzing naar een specialist. We wisten dat Zitka door haar slechte start niet heel oud zou gaan worden, maar 5 jaar is wel erg jong. Daarom was onze schrik groot toen de specialist vertelde van haar uitgebreide calcificatie van bronchiaalwanden en bronchiëctasieën. Met medicijnen voor de rest van haar leven kregen wij het advies om nog te genieten van alle momenten samen.

Omdat ik niet het type ben om bij de pakken neer te gaan zitten en ik Zitka graag wilde helpen om het leven wat draaglijker te maken, ben ik mij gaan inlezen in de mogelijkheden van betere voeding, toepassing van geneeskrachtige kruiden en natuurlijke suppletie. Toen ik zag wat voor effect deze 'kleine' verandering had op haar gezondheid was het voor mij een aanleiding om mij verder te gaan verdiepen in de mogelijkheden maar ook vooral de grenzen van de combinatie van voeding, beweging, goede zorg en suppletie! Nu, drie jaar later, ligt ze lekker naast mij in haar mandje, geniet ze volop van haar seniorenjaren, loopt ze vrolijk een kort rondje mee en is ze bijna weer net zo (eigen)wijs als vroeger. Voor ons is het vooral genieten om haar zo mee te mogen maken!

Positieve ervaring doet volgen
Door mijn positieve ervaringen werd mijn interesse steeds groter en uiteindelijk besloot ik een opleiding in voeding te volgen. Nu ben ik inmiddels klaar met de opleiding Medische basiskennis bij Ortho Linea en de opleiding Basis Orthomoleculaire Geneeskunde om vervolgens met deze opgedane kennis een vertaalslag te maken aan de hand van de diergeneeskundige anatomie en fysiologie. Dit alles met als doel om anderen in de toekomst te helpen om ook tot dezelfde positieve effecten te komen.

Bewaren

Bewaren